Uncategorized

Mafra en het gaatje in het hek


We brachten onlangs een bezoek aan het paleis van Mafra in Portugal. Koning Juan V liet dit reusachtig paleis (annex klooster, annex kathedraal, annex reuze-bibliotheek) bouwen uit dank voor een nakomeling die lang op zich had laten wachten.
Na het bezoek aan de gebouwen (reusachtig , overweldigend, interessant!) bezochten we het park (Jardim do Cerco) ernaast. Een mooi park met mooie planten, bloemen, weggetjes, waterpartijen, bos… Echt een mooi park. Ik hou van bomen en die waren er zeker wel.
Achteraan in het park staat een muur. Deze muur werd blijkbaar gebouwd rond het jachtterrein van de koning, 833 hectare groot! Eigenlijk wilden we dàt wel zien. Maar er was dus die muur en een gesloten houten poort.
In de poort was een gaatje…. En daardoor zag je dus een stuk van het weidse (ommuurde) natuurdomein. Mooooooi! Door het gaatje… (Ik poste eergisteren op social media de foto die ik nam door dat gaatje) Wat jammer dat we niet meer konden zien.
We konden er ook niet zomaar naartoe, want de poort was dus gesloten en de ingang naar het voormalig jachtterein was ergens helemaal anders, een heel eind rijden en we waren met het openbaar vervoer. We konden dus alleen kijken door dat gaatje vanuit dat park, met een beperkte blik.

Je kan grenzen hebben als dikke ontoelaatbare muren, je kan het heel mooi maken in je ‘parkje’ maar als de muur tussen jouw ‘parkje’ en de mooie vrije weide wereld zo stevig, dik, gesloten is… dan blijft je parkje… beperkt. Enkel zeer gecontroleerd (er zat een wachter aan de ingang van het park) de enige in- en uitgang bewaken wie erin mag komen en dichtbij…
Je grenzen bepalen en bewaken is belangrijk maar misschien kunnen die grenzen wat transparanter, wat meer voorzien van mogelijke toegangen, wat wisselend naargelang de situatie… Misschien maak je het zo veilig dat je geen andere mogelijkheden meer ziet. Misschien mis je wel het zicht op een weide wereld zo….
Of zijn er amper grenzen waardoor jij je heel onveilig voelt, of boos, verdrietig…?

Hoe zit dat met jouw grenzen? Hoe zien die eruit?
Struggle jij met het bewaken van je grenzen? Ken jij je grenzen? Hoe rigide of flexibel zijn ze?

Een partner nodig om je bewuster te worden van jou ideeën en gedrag rond grenzen? Jou met veel liefde te confronteren rond dit of andere thema’s? Een spiegel zodat je je blinde vlekken ziet? Zodat jij op een duidelijke manier kan benoemen waar jouw grens ligt zonder het zicht op de mogelijkheden te verliezen?
Welkom!
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s