Uncategorized

Piekeraar, emotionele spons of over-bezige bij?

Inzicht in je voorkeur: DENKEN, VOELEN, DOEN

Ieder van ons heeft een voorkeur: denken, voelen of doen. En bij elk aspect hoort een valkuil. 

Wanneer je vooral een ‘doener’ bent, kan je heel makkelijk in actie komen.  Je spendeert je dagen heel nuttig en je ben altijd bezig, in actie.  De valkuilen hiervan kunnen mogelijk zijn dat je nooit stopt met dat bezig te zijn, dat je al eens te impulsief bent of je krijgt misschien al eens het verwijt ‘denk toch eerst eens na voor je aan iets begint’, of nog: ‘je verliest jezelf helemaal in die sport, in dat werk, …  ‘

Photo by cottonbro from Pexels

Voor de ‘denkers’ onder ons is het makkelijk om alles eerst in het hoofd op een rijtje te zetten, eerst te bezinnen voor te beginnen, alles goed te overwegen…  De valkuil is daar wanneer denken piekeren wordt en je ‘s nachts wakker ligt van al die gedachten, je maar niet overgaat tot actie, eeuwig blijft twijfelen en afwegen, …

Wanneer je voorkeur ‘voelen’ is, dan bepaal je je keuzes eerder intuïtief, dan kan je makkelijker peilen welke emoties je voelt en je voelt emoties meestal ook makkelijker aan bij anderen, dan heb je misschien ook dikwijls interesse in hoe een ander zich voelt.  Mogelijke valkuilen kunnen dan zijn dat je je laat overweldigen door dat gevoel, dat je als een spons bent voor gevoelens van anderen, dat je bijna alles beslist op basis van je gevoel, dat logica en daadkracht al eens ontbreken.

De valkuil hoort er soms bij… Maar wat als je daarin overdrijft, dat je er last van hebt?

  1. Wees je bewust van je voorkeur.  En stel vast wanneer je in je valkuil ‘trapt’.
  2. Schakel bewust over naar één van de andere opties.

Bv. wanneer je aan het piekeren bent: ga gewoon iets doen (iets waarbij je niet hoeft na te denken of waarbij je je aandacht helemaal op de actie dient te richten zoals sporten, iets creëren, …), of sta eens stil bij hoe je je voelt, welke emoties er zijn.

Bv. wanneer je overdrijft in actie en steeds bezig bent, ga dan eens rustig zitten en sta stil bij je emoties of noteer je gedachten eens op papier…

Bv. wanneer je helemaal opgaat in een emotie en die gaat maar niet voorbij: ga gewoon iets doen, denk eens logisch na, doe wat breingymnastiek zoals een kruiswoordraadsel of een Sudoku…

Ken je voorkeur, stel met een glimlach vast dat je in je valkuil zit, en switch bewust: hou het evenwichtig…

Wat is jouw voorkeur?  Wat is jouw valkuil?

www.kato-o.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s