aanbod, stress, Uncategorized

Jouw eigen plekje in je woning


Dit is mijn eigen privé plekje in ons huis (zie foto).

Eigenlijk heb ik hier altijd al nood aan gehad maar had ik er nooit voor gezorgd… Uiteraard wel voor de kinderen… Dus richtte ik enkele jaren geleden dit plekje in voor mij. Ik heb graag mensen rond mij maar ik heb ook regelmatig ‘oh zo’n nood’ om even alleen te kunnen zijn en op te laden.

Hoe is dat voor jou?

⚡ We hebben allemaal wel eens ‘last’ van een teveel aan of opgestapelde stress. Stress is een prachtig mechanisme om ons te laten overleven in gevaarlijke situaties en maakt dat we tot actie kunnen overgaan wanneer we wakker worden, wanneer we uit onze comfortzone gaan om iets nieuws te doen of te leren bv. om het eerst een presentatie te gaan geven of wanneer je de eerste keer met je lief bij haar of zijn schoonouders langsgaat.

Maar té is té, en we zijn met zijn allen overprikkeld. Er is niets voor niets een zeer grote uitval door mentale overbelasting.

Als je eerlijk bent met jezelf, ben jij al eens overprikkeld?

🧘‍♂️ Als jij goed zorg wil dragen voor je-zelf heb je dus heel regelmatig tot rust te komen. Je zenuwstelsel de kans geven om te herstellen. En door de afwisseling van deze recuperatie en stress train je als het ware je zenuwstelsel om beter om te gaan met die stress.

Maar terug naar dover dat plekje… want dat recuperen, waar doe je dat dan? Jammer genoeg hebben velen van ons, net zoals ik enkele jaren geleden, hiervoor geen plek in hun huis. Er zijn misschien altijd andere mensen rondom je, je kinderen kunnen elk moment aankomen met een vraag, geen plek waar je weet dat je even helemaal ongestoord bent…

🏠 Een plek hebben in huis waar je je regelmatig helemaal kan afzonderen, een ‘nest’…. is een pure noodzaak… om te recupereren, stoom af te laten.

Heb jij een plek waar je ongestoord kan ‘zijn’? ZO nee. Bedenk een keer waar jij zo’n plaats kan creëren? Het hoeft geen volledige kamer te zijn (zalig als dat wel kan 🤸), een hoekje is misschien genoeg. Een stuk van de studeer- of slaapkamer bv. eventueel wat afgescheiden door planten, een boekenkast, een gordijn, een kamerscherm… Eventueel een tuinhuis, een zolder, …

🕯 Qua inrichting: wat heb jij (minimaal) nodig? Ga je er een hobby beoefenen waar je helemaal zen van wordt🖼 ? Of is het gewoon om even alleen te zijn en te ontspannen met muziek of in stilte, te lezen, te mediteren, bewust te ademen… ? Misschien volstaan enkele kussens, een ‘schapenvelleke’ en een dekentje? Of heb je nog ergens een mooi knus zeteltje staan? Een leeslampje erbij of gewoon een kaars? Maak het vooral een fijne plek die bij jou past en waar je niet te veel prikkels hebt. Heerlijk om eerst een moodboard te maken hoe de sfeer van die plek voor jou hoort te zijn.

💬 Bespreek jouw nood om je soms te kunnen afzonderen met je huisgenoten. Doe dat op een moment dat er tijd voor allen is om hier rustig over te praten. Wees duidelijk over je behoeften en leg uit waarom je zo’n afzonderingsruimte nodig hebt. Probeer je gevoelens te verwoorden zonder aanvallend te zijn of te wijzen op fouten van anderen. Luister ook naar de behoeften van je huisgenoten. Toon begrip voor hun standpunt en probeer samen tot een oplossing te komen waar iedereen tevreden mee is. Maak duidelijke afspraken.

⏳ Maak ook afspraken over de duurtijd van het niet-storen als je op die plek bent. Ja, zelfs met kleine kinderen. Bedenk wat een mooi voorbeeld je hen geeft door tijd en plek te nemen voor jezelf. Zodat je nadien weer opgeladen helemaal voor hen kan aanwezig zijn. 👨‍👩‍👧‍👧 En, gun jij hen ook die privacy?

💝 Zelfzorg is niet egoïstisch maar een noodzaak.P.S. Ik lanceer binnenkort een traject dat je op je eigen ritme kan beleven en je toxische stress de baas kan komen. Om Burn-Out te kunnen vermijden of te ondersteunen in het helen.
Of om een gezonde houding te kunnen aannemen en een toekomstig te veel aan stress te kunnen counteren. Een traject met begeleiding naar zelfzorg en persoonlijke ontplooiing. Wil je graag op de hoogte blijven, volg me dan via de sociale kanalen LinkedIn, Facebook of meld je hieronder aan om mijn blogs te ontvangen in jouw mailbox.

Wil je alvast kijken of een 1-op-1 begeleiding iets voor jou is? Boek een gratis en vrijblijvende babbel in mijn agenda. In de praktijk, online of in de natuur.

Nood aan een oefening hoe jij kan recupereren door te ‘zakken in je lijf’? Je vindt hier een audio- en schrijfoefening.

Door je hier aan te melden ga je akkoord dat KatoO Coaching & co je een mails stuurt, dit gebeurt enkel als ik iets schrijf of lanceer.
Success! Je bent op de lijst. Dank je wel en welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s